Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten

De grindgat zwemmers

De Grindgat Zwemmers

Iedere dag open water zwemmen!

Samen zwemmen, samen genieten

Sinds enkele jaren zwemt een groeiende groep onafhankelijke zwemmers, clubzwemmers van ZV Kimbria en MZ&PC en triathleten in het Grindgat bij Maastricht/Oost-Maarland. Het begon allemaal rond 2015. We deden dan ook al heel wat ervaring op. Denk hierbij aan vragen zoals:

  1. Hoe kom je het makkelijkste in het water (en eruit)
  2. Temperatuur en de effecten op het lichaam (wetsuit)
  3. Wat kun je verwachten als je rond het eiland zwemt
  4. Het woekerende wier, stromingen, wind, regen, onweer
  5. Roeiboten zien je niet, hoe ga je daarmee om?
  6. Jachten en motorboten, stiphout boten in de buurt, wat doe je dan?
  7. Plotselinge kramp, vermoeidheid
  8. Wat zijn de beste tijden om samen te zwemmen

Open water zwemmen groeit in populariteit, de appgroep waarin zwemmers met elkaar afspreken aan het Grindgat ook. In 2017 waren er meer dan 50 leden. We hebben ons daarom na afloop van het seizoen in 2017 afgevraagd hoe al deze opgebouwde kennis nu op een goede manier gebundeld en gedeeld kan worden met de (nieuwe) grindgatzwemmer die we ook graag weer welkom heten. Daarbij was ook de vraag van de verantwoordelijkheid zeer reëel. Wat als er iets gebeurt, wie is er dan verantwoordelijk en hoe leg je dit op voorhand goed met elkaar vast?

Een groepje enthousiaste zwemmers heeft toen besloten om op een frisse nieuwe, onafhankelijke manier een veilige en uitgekristalliseerde vorm te zoeken voor het samen zwemmen in open water. 

Vandaar dit onafhankelijke initiatief om met deze website informatie te verschaffen over het zwemmen in het Grindgat en over de veiligheid. Als je je daarin kunt vinden en je wil verder met het gezamenlijke open water zwemmen, dan zou het heel leuk zijn als je je bij ons aansluit. Je wordt dan LID van de GRINDGAT ZWEMMERS en conformeert je aan de afspraken en steunt jouw medezwemmers waar nodig. Daarnaast profiteer je mee van de ervaring en, als je dat wenst, de begeleiding van de reddingsboot (op de vrijdagavonden, afhankelijk van zonsondergang rond 19u), de EHBO materialen, de reserve boeien, de reserve oordopjes, brilletjes en de begeleiding van de coach.

En vergeet niet het genot van de kameraadschappelijkheid die in en rond het open water heerst. Het is fantastisch om in het open water te zwemmen, maar het is even heerlijk om bij de club van open water zwemmers te horen!

Samen houden we het open water zwemmen veilig en verantwoord. Lees deze site goed door en schrijf je dan in. Je wordt dan opgenomen in de app-groep en de mailinglist en hoort spoedig wanneer je kunt aansluiten voor jouw eerste open water sessie!

Sinds 2020 worden de trainingen en de activiteiten zoals op deze site grindgat.nl en club.grindgat.nl ondersteund en georganiseerd door het bedrijf van Christian Dackus, dackus.sport. Voor vragen neem gerust contact op met Christian (t: +31 (0)6 144 588 45).