Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten

De grindgat zwemmers

De Grindgat Zwemmers

Iedere dag open water zwemmen!

Veiligheid bij open water zwemmen

Dit zijn de regels:

Zwemmen is op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen. Je riskeert een boete van 140 euro als je zwemt:
  • in de vaarweg van rivieren 
  • in kanalen
  • in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen 
  • in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn 
  • in de routes van veerponten 
  • in en rond havens 
  • in snelvaargebieden 
  • op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied

Bron: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/zwemmen-in-open-water/zwemmen-in-rivieren-en-kanalen/index.aspx#87430

Veiligheid in open water is een belangrijk issue. Bij de grindgat zwemmers is met verloop van tijd veel ervaring opgedaan met zwemmen (in groepen of individueel) in open water. Daaruit zijn een aantal veiligheidsmaatregelen voortgekomen waar je je als lid van de grindgat zwemmers aan conformeert. Dit zijn:

Bovenal: Wees je bewust dat je het water op eigen risico betreedt. Jij weet en overweegt waar je aan begint en accepteert de risico's die aan het open water zwemmen verbonden zijn. 

  1. De waterkwaliteit van open water is niet gegarandeerd en kan ziektes veroorzaken. Inname kan een gezondheidsrisico met zich meebrengen. Ook hier neem je als zwemmer verantwoordelijkheid.
  2. Regelmatig wordt tijdens warme perioden de kwaliteit van het water en de kans op en/of aanwezigheid van blauwalg op de website www.zwemwater.nl bijgehouden; Controleer dit ook regelmatig zelf.
  3. De zwemmer beseft dat zwemmen in open water meer krachtinspanning vergt dan in een zwembad en dat een goede gezondheid, conditie en zwemvaardigheid vergt. De zwemmer staat er voor in aan deze vereisten te voldoen;
  4. De zwemmer is zelf verantwoordelijkheid voor een deugdelijke verzekering, en maakt een eigen inschatting van de fysieke gezondheid en in is het bezit is van alle wettelijke verzekeringen (WA), European Health Card en indien nodig de vereiste medische verklaring(en);
  5. Als je 200 meter uit de kant bent betekent dit al gauw 4 minuten zwemmen. Als er midden op het water een calamiteit is, is "vluchten" of "snel hulp halen" niet vanzelfsprekend, blijf dan rustig en probeer de situatie zo goed mogelijk in te schatten.

    Daarom
  6. We zwemmen altijd met een veiligheidsboei, voor de zichtbaarheid en om op te kunnen uitrusten. Koop deze zelf. Heb je er nog geen en wil je het eerst een keer uitproberen, dan leen je er eentje van ons bij jouw eerste zwemsessie!
  7. We dragen een fel zichtbare badmuts
  8. Samen uit, samen thuis. Voordat we starten wordt het aantal deelnemers geteld. Iedereen blijft aan de kant totdat de laatste waarmee je vertrokken bent ook arriveert.
  9. Iedereen zwemt dezelfde afgesproken route. Snellere zwemmers kunnen de route vaker doen of de bochten verruimen, langzame zwemmers kunnen eerder terugkeren.
  10. Tekenen (zoals twee handen in de lucht, geroep, of juist het niet meer bewegen) van medezwemmers bij gevaar of calamiteit worden direct opgevolgd door de dichtsbijzijnde medezwemmer. Indien er een bootje meegaat zal de bootbestuurder/schipper zo snel mogelijk naar de plaats gaan. De schipper haalt een zwemmer die assistentie kan verlenen als deze op de route zwemt.
  11. Aan het begin van een zwemsessie met meerdere mensen wordt altijd gevraagd of er iemand is die graag een buddy wil. Indien dit gewenst is zal iemand zich uit de groep beschikbaar stellen als buddy. 
  12. Zwemmen op zaterdagmiddag en zondagmiddag met goed weer raden we af. Dan kan er namelijk teveel pleziervaart zijn. Ga daar niet tussendoor zwemmen, dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
  13. Wind betekent zeilers op het water. Maak het zeilers niet te moeiljik en realiseer je dat een zeiler niet iedere kant op kan om uit te wijken. Tegen de wind in kan een zeiler namelijk niet zeilen!
  14. Roeiers zijn veel te vinden op de Maas. We zwemmen in de Maas altijd met de grindgat zwemmers beachflag aan de oever zodat de roeiers weten dat we er zijn en ze rekening met ons kunnen houden. Roeiers zien vaak niet dat je zwemt omdat ze met de rug naar de vaarrichting zitten.

 

Materialen


Voor de veiligheid hebben we dus op dinsdagavond en vrijdagavond voor onze gezamenlijke training aanwezig:

  1. Reddingsboot (alléén op de eerste vrijdag van de maand)
  2. EHBO benodigdheden
  3. Reserve boeien
  4. Reserve oordoppen
  5. Warmhoud deken
  6. Reserve brilletjes en badmutsen
     

Startlocatie


Ons startpunt is de Waolenwiert in Oost-Maarland, het Nood-strand achter Restaurant Sofa of als er blauwalg is, in de Maas bij de Eijsderbeemden. Vraag in de app-groep waar de gezamenlijke training zal plaatsvinden en als je individueel met mensen afspreekt wees dan duidelijk over de locatie!

 

Bij de Waolenwiert verzamelen we aan de poort. Daar kun je het terrein oprijden om veilig te parkeren. De Waolenwiert is dus besloten en wordt alleen voor de gezamenlijke dinsdagavond trainingen gebruikt!

En als er BLAUWALG in het grindgat is geconstateerd zwemmen we in de Maas. Zie onderstaande tekening met uitleg voor een goed begrip en een veilige zwemtocht in de Maas.


Meer over de MAASTRAP waar we de Maas ingaan, vind je hier.